Műanyagmentesen a konyhában- I. rész

Előző cikkemben a műanyagmentes júliusra tértem ki és ígértem a további lépéseket. Kövessetek, hisz rengeteg receptet osztok meg veletek, amelyeket a felvidéki Kompakt Slovakia civil szervezet osztott meg.

Ha a bevásárlásnál már a vászontáskát használjuk, hazaérve a konyhában az étel tárolásánál ütközhetünk akadályba. A frissen tartó fólia, vagy az alufólia minden háztartásban megtalálható, de milyen alternatívát tudunk használni? Erre remek megoldást nyújtanak a méhviaszos kendők. Ma már minden méretben és színben, akár mintásat is használhatunk. Ha megmarad az étel, akkor ezzel takarjuk le, úgy tegyük a hűtőbe. A saláta is ebbe tekerve sokáig frissen eláll és nem veszi át a mézillatot.A műanyagmentesség nem azt jelenti, hogy minden műanyagot távolítsunk el a háztartásból, nagyon jól tovább felhasználhatók, amik a konyhában találhatók, vagy a vásárlás folyamán műanyagba van csomagolva. Pl. a tejfölös vagy joghurtos dobozok kimosva remek eszköz a tárolásra, de akár kertes házaknál a palánták nevelésére is.A kenyér tárolására is vannak már alternatívák, ezek pedig a kenyérzsákok, melyek belsejét egy PUL anyaggal bélelik mely szellőző, de vízálló. Ezért nem szárad ki és nem penészedik be.

Ezeket a kendőket és zsákokat nagyon sok magyar kézműves készíti. Érdemes rájuk keresni akár a világháló, vagy a közösségi média segítségével, így támogatva a kisvállalkozókat.