Műanyagmentes Július- Augusztusban is!!!

Véget ért a július, ezzel a nemzetközi műanyagmentes kihívás világkampánya, melyet immár 9.-szer július hónapban tartottak. Célja elsősorban az egyszer használatos műanyag mellőzése és más alternatíva használata hosszú távon.

Most vegyük sorba, miket is lehetett mellőzni és milyen alternatívákat találtunk, használunk immár a mindennapokban. Recepteket is megosztok veletek, melyek a felvidéki komáromi civil szervezet, a Kompakt vezetőjétől származnak. (Környezetvédelemmel, fenntarthatósággal, zero waste életmóddal foglalkoznak).

Első lépésként beszéljünk az egyszer használatos PET palackos vízről, üdítőkről. Szomjazom, veszek egy palackkal, kiiszom és landol a kukában. Ennyi az élettartama. Mivel tudjuk kiváltani? Kulaccsal vagy üvegből készült palackkal, melyet mindig után lehet tölteni. Én nem vagyok híve a cukros üdítőknek, nem csillapítsák a szomjam, így vízzel bárhol után tudom tölteni. Íme, a megoldás. Igen odafigyelést igényel, hogy mindig legyen nálunk kulacs, de ez is megszokás kérdése.

Második lépés a vászontáskák használata, mely remekül helyettesíti a bolti műanyag táskákat. Nekem minden táskámban lapul jó pár darab, hisz kicsire összehajtogatható, mosható, csupa vidám színekben kapható, de aki ügyes maga is megvarrhassa. Számos praktika és leírás található az interneten, Youtuben, így aki nem is tud varrni, kézzel is készíthet magának.

Ha már a bevásárlásnál tartunk, és ha nálunk van a vászontáskánk, akkor a zöldségre, gyümölcsre, de a pékárura is használhatunk saját zacskókat, melyet az otthoni régi függönyből is készíthetünk, de nagyon sok vállalkozó és kézműves kínál már szebbnél szebb és praktikus saját anyag zacskókat.

Tartsatok a következő cikkben is velem, hiszen sok receptet osztok meg veletek, hogyan tudjátok a fürdőszobai műanyag dolgokat is kiváltani.