Az újrahasznositott műanyag hulladék új élete

Magyarországon a tavalyi elemzések alapján személyenként 385 kg háztartási hulladék keletkezik. Az Európai Unió egészét nézve ez átlag alatt,de még így is hatalmas mennyiségnek számít.

Mit tehetünk? A legegyszerűbb módja az újrahasznosítás.

Dédnagyanyáink korában ez természetes volt, akkor még alig volt műanyag, ami most a hulladékunk döntő többségét teszi ki.

Manapság újra visszajött a divatba az újrahasznosítás, egész irányzatok épülnek rá. De mit is jelent ez pontosan? Hogy lehet a gyakorlatban is megvalósítani? Miként segíti ez környezetünk gyógyulását?

Már apró dolgokkal is elkezdhessük, a hulladék szelektálásával. Odafigyelést igényel, de idővel ez természetessé válik a háztartásunkban.

A másik lépés a szerves, étkezési hulladék komposztálása. Az ásványi anyagokban gazdag komposzt jó trágyaanyag, ami ideális a fiatal növények nevelésére. Így nem csak a kertes házak lakói használhatják ki a komposztálás lehetőségét, hanem a lakóházak erkélyein is gyakran megjelenik a komposztáló edény.

A harmadik lépés pedig a kreatív újrahasznosítás. Amikor az általunk termelt hulladéknak új értéket, életet adunk. A papírhulladékon át a műanyagig mindenből lehet csodás, kreatív termékeket készíteni, ami aztán a mindennapi élet vagy a ház dísze lehet. Ezzel a gyerekeket is kreativitásra ösztönözhessük. Az interneten számos technika és ötlet található.